Tilbake til startsiden

Aktuelt fra distriktet

Dverberg kirke og menighetshuset. Foto: Idar Nilssen.

Torstein Raaby - byste på Dverberg

 

Minneord av oberst Bjørn Rørholdt                         Minneord av Thor Heyerdahl                   Minneord i Aftenposten

 

Tilbake til minnesmerker Tekst og redigering: Idar Nilssen

Bysten av krigshelten og eventyreren Torstein Raaby. Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).

 

 

 

 

 

 

Lokalisering: Vis à vis Dverberg samfunnshus.

 

 

Torstein Raaby, (1919-64), var radiotelegrafist og SIS-agent under 2. verdenskrig.

Andøygutten Raaby var en eventyrer, et menneske som folk alltid har husket med smil, morsom, kvikk og tvers igjennom real. Han arbeidet tidlig med en radiosender, men da han måtte flykte til Sverige i 1943, fikk han vite at det var russerne som hadde mottatt meldingene hans. I juni 1943 begynte han treningen hos SIS og ble i september samme år sendt til Alta for å rapportere om Tirpitz.

Torstein Pettersen Raaby hadde eksamen fra fransk gymnas, og hadde også gått på skole i Tyskland. Han snakket begge språkene flytende.  Nå skulle han ut på viktige oppdrag – som ledet fram til senkingen av det tyske slagskipet Tirpitz.

Han sendte mange verdifulle meldinger før han ble nødt til å dra til Sverige i mai 1944. I september 1944 dro han til Kirkenes og holdt radiokontakt til han begynte å sende for den norske militærmisjon i november 1944.

Torstein Raaby ble hedret med flere høye utmerkelser for sin innsats under krigen:

- Krigskorset med sverd

- Destinguised Service Order (DSO)

- Kings Medal of Courage

- Croix De Guerr

 

Torstein Raaby mottok en rekke utmerkelser for sin innsats under krigen. (Klikk for større bilde).

 

 

 

Ankerkjettinger fra slagskipet "Tirpitz". Man finner noe av dem ved polarmuseet på Andenes. Her er det virkelig snakk om dimensjoner: Hver lenke veier vel 40 kilo! Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).

 

 

Raaby var i 1947 med på Kon-Tiki-ekspedisjonen i Stillehavet.

Kon-Tiki var en flåte som ble bygget og seilt under ledelse av Thor Heyerdahl i 1947 for å bekrefte hans teorier om folkevandringen i Stillehavet.

Flåten ble bygget av balsatre. Det ble verken brukt spiker eller ståltråd for å sette den sammen, kun tau av hamp. Bambusrør, bananblad og noen få furuplanker utgjorde det øvrige byggematerialet.

Kon-Tiki, der Torstein Raaby fra Dverberg var blant mannskapet. (Klikk for større bilde).

 

Seilasen startet fra Peru, i Limas havneby Callao den 28. april 1947, og endte til slutt på et korallrev ved Raroia i Polynesia den 7. august etter en seilas på nesten 7 000 km i løpet av 101 dager. Heyerdahl hadde nå bevist sin teori om at Polynesia kunne ha blitt befolket fra Søramerikas vestkyst av folk som hadde tatt seg over Stillehavet på balsaflåter.

Heyerdahls bok om seilasen, «Expedition Kon-Tiki» ble utgitt i 1949, og oversatt til en rekke språk. Den kom ut på norsk samme år under navnet «Kon-Tiki» og ble en bestseller.

I 1951 kom filmen «Kon-Tiki», som vant en Oscar for beste dokumentar.

Kinoplakaten om filmen som vant Oscar. (Klikk for større bilde).

 

 

 

Med unntak av den svenske sosiologen Bengt Danielsson var mannskapet ombord Thor Heyerdals venner fra Little Norway under krigen. Foruten ekspedisjonslederen Thor Heyerdahl var disse med:

Erik Hesselberg, som navigatør. Han var en god maler og hadde tegnet den store Kon-Tiki figuren på seilet.

Knut Haugland, radioekspert som hadde hatt en viktig rolle under tungtvannsaksjonen på Vemork under krigen.

Torstein Raaby, også radioekspert, hadde spilt en viktig rolle under krigen ved senkningen av det tyske slagskipet Tirpitz.

Herman Watzinger, student ved NTH. Tok fri fra studiene og var ansvarlig for meteorologiske og hydrografiske målinger underveis.

Bengt Danielsson ble hyret på i Peru som stuert, med ansvar for daglige matrasjoner. Han var den eneste av mannskapet som snakket spansk, og ble brukt som tolk.

 

Torstein Raaby, nr to fra venstre, på "brakka" på Jan Mayen. Bildet er tatt av John Svenning som var sammen med Raaby på Jan Mayen i 1960. De øvrige på bildet er f.v.: Finn Jensen som var sjef for den meterologiske stasjonen, han var bosatt Oslo senere. På den andre siden av Torstein: Erik Herje, tekniker Loran-A, bosatt Hitra. Eskeland helt til høyre var ingeniør på anleggsiden.

I 1959 påtok Raaby seg to måneders tjeneste på Jan Mayen. Men han ble der i to år og fikk tilnavnet "Kongen av Jan Mayen" han var sterkt engasjert som prosjektleder i den forestående utbygging av Decca navigasjonssytem i Norge da han bestemte seg for å hjelpe Bjørn Staib på hans polarekspedisjon.

I mars 1964 startet ekspedisjonen til Bjørn Staib fra Alert på Ellsmere Island i sitt forsøk på å nå Nordpolen. Forsøket mislyktes og ekspedisjonen ble evakuert 8. mai.

Torstein Raaby døde av et hjerteanfall under denne ekspedisjonen, 44 år gammel. Båren ble fløyet med et amerikansk militærfly fra den canadiske basen Alert til Thule, og derfra heim til Norge og Dverberg på Andøya, der han ble gravlagt.

 

Grava til Torstein Raaby på Dverberg kirkegård. Foto: Idar Nilssen.

 

 

 

Tilbake til startsiden Tilbake til minnesmerker

Alle bautaer i Andøy>>

Minnebauta over Helmer Hanssen på Andenes

Minnebautaen på Andenes fra siste krig

Kongesteinen i Risøyhamn

Minnebauta over Helmer Hanssen i Bjørnskinn

Minnebautaen i Bjørnskinn fra siste krig

Minnebauta på Andenes over dikteren Hans Lind

Minnebauta på Dverberg fra siste krig

Minnebauta på Dverberg - Augustinus Sellevold

Fiskerbautaen - Dverberg

Byste av Torstein Pettersen Raaby - Dverberg

Bautaen på Vær-bakkan på Andenes

Brua ved Lanesskogen (Anderså-brua)