Tilbake til Andøy

Andenes krets

Heggelundbua i Veita. Foto: Idar Nilssen.

Polarmuseet - Andenes

Se også overvintringsfangst på Spitsbergen, Svalbard (klikk på lenken)

 

Aktuelt fra distriktet  

Andøymuseet er en avdeling av Museum Nord, et museum for nordre Nordland.

Andøymuseet består av to anlegg; bygdetunet i Risøyhamn og Polarmuseet, brygge og kunstverk på Andenes.

Tilbake til forrige side

 

Polarmuseet på Andenes. Bygningen er identisk med den gamle "Doktorgården". Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).

 

 

Huset ble oppført som ingeniørbolig, trolig rundt 1900, under moloutbyggingen. Det var trolig ingeniør Dorph som var byggherre. Senere ble huset benyttet som legebolig og -kontor, derav navnet "Doktorgården". Fra 1967 ble det omgjort til museum.

Arktisk forening på Andenes, i samarbeid med fangstmannen Hilmar Nøis, gjorde det første arbeidet mot et museum som skulle vise aktiviteten i polare strøk.


 
Museumsavdelingen på Andenes ligger i Fyrvika, like ved  fyret. Selve museumsbygget kalles nå Polarmuseet. Her vises ei utstilling om polarområdene, med hovedvekt på livet til fangstmannen Hilmar Nøis som hadde 38 overvintringer på Svalbard. Museet har også ei utstilling som gir innblikk i geologien på Andøya. Ramsåfeltet framviser de yngste bergartene på land i Norge, og på museet kan du blant annet se ei avstøping av et fossil av en fiskeøgle herfra – en såkalt ichtyosaurus fra jura-tida.

Fiskeøgla. Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).

 

Jubileumsboka om Risøyrenna

Bestilling av boka: E-postadresse.