Tilbake til startsiden Fra Stor-Sandnes. Foto: Idar Nilssen.

Oversikt over gravlagte - Dis Norge

Aktuelt fra distriktet

 

Skjolde kirkegård - "Brombørra"

 

   
Tilbake til kirker

 

Skjolde kirkegård, inngangspartiet

Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).

 

 

 

Skjolde kirkegård. Bildet er tatt for en del år siden. Kirkegården er nå utvidet og man har laget parkeringsplass. Foto: Finn Myrvang. (Klikk for større bilde).

 

 

 

Inngangspartiet.  Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).

 

 

 

Kirkegården gir et lunt inntrykk og man tenker "gravlund". Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).

 

 

 

Nils Kristian Hansen, tidligere ordfører og foregangsmann i dannelsen av frikirkemenigheten i Skjoldehamn, har funnet hvile her. Foto: Idar Nilssen. (Klikk for større bilde).

 

 

 

 

 

 

Skjolde kirkegård ble tatt i bruk i 1903. Befolkningsgrunnlaget for kirkegården er ca. 200 personer. Det er regnet med at det vil gå 20 - 30 år før det blir aktuelt med utvidelse. Kirkegården ligger i ei skogkledd li med naturlig bjørkeskog og med en del granplanting i bakgrunnen mot vest. Særmerkt for denne kirkegården er at det i planen er tatt med parkeringsplass. For de øvrige kirkegårder er det tatt for lite hensyn til nåtidens transportmidler - biler og busser.

Tilsynsmannen i over 30 år for Skjolde kirkegård, Angel Elvik, forteller at under den årlige ryddedugnad kom til at den klokka en hadde var for lita,- nærmest ei saubjelle. Det burde anskaffes ei større klokke. Så ble gjort. Nauen Olsens klokkestøperi ble kontaktet. Trygve Pettersen, Skjoldehamn var da ordfører (1924-34), og han var også dampskipsekspeditør. Da klokka ble heist ned i ekspedisjonsbåten, var han ikke særlig blid. Han ble ikke blidere da prisen ble kjent - over 800 kr. Det var mye penger den gang. Fra ordføreren kom nok reaksjonen ut fra sparing på et trangt budsjett. Klokka hadde stått i et kapell, og den har en nydelig klang. (Fra jubileumsboka "Bjørnskinn kirke 1885 - 1985".)